Ipad Mini Review

Dunner en lichter dan de concurrentie, en toch een groter scherm – kan de premium geprijsde Apple iPad Mini gekroond worden tot dé beste onder de kleine tablets?

Toen de iPad Mini werd aangekondigd in California waren we niet verrast. Het was immers bij ons allang bekend dat de kleinere versie van de iPad getoond zou worden. En toch werden wij verrast! Waarom? Het heeft onze verwachtingen meer dan waargemaakt. Niet zozeer in de prijs, maar vooral op de belangrijkste punten. Het doel dat de tablet heeft in het leven en de handigheid in gebruik.

Op dit moment claimed Apple dat er 100 miljoen iPads in de wereld zijn verspreid. Maar als we met tech-mensen, ict-ers en early adopters praten kunnen we er niet (echt) achter komen waar ze hem voor gebruiken. Web browsing, Facebook checken, nieuws en magazines lezen, en van de honderden apps die ze installeren worden slechts enkele vaak gebruikt.

Veel mensen gebruiken hun iPad thuis; op de bank, in de keuken en wanneer ze tv kijken. Waarom niet buiten? Nou, de grootte en het gewicht maken de reguliere iPad nou niet echt portable op een leuke manier. Het ding is groot en vaak onhandig. De iPad Mini maakt deze ongemakken tot de verleden tijd en verbetert een al succesvol product van Apple!

iPad Mini: Van de grond af opnieuw gebouwd

Als we terug gaan naar California waar de iPad Mini werd aangekondigd dan is er iets interessant wat werd verteld. Apple vertelde nadrukkelijk dat de iPad Mini niet een ineengekrompen iPad was, maar dat het van de grond af aan opnieuw is gebouwd. En ze hadden eigenlijk ook geen andere optie. Toen de iPad gelanceerd werd was het een nieuw product met een geweldig design en geen andere bedrijven om rekening mee te houden. Bij de iPad Mini is het anders. Het heeft stevige concurrentie met andere kleine tablets én ook nog eens van grote innovatieve bedrijven zoals – Google en Amazon.

Maar wat maakt de iPad Mini anders dan de andere 7-inchers? Op het eerste oog is het makkelijk, namelijk het design. Zoals altijd bij Apple is het een geweldig uitziend product dat het oog streelt. En daarnaast is ook een ander duidelijk verschil. Namelijk de prijs van €329,- | dat zijn de grootste verschillen met concurrenten als de Google Nexus 7 van Asus en de Kindle Fire HD.

Met een hoogte van 200mm, 134.7mm breedte en maar 7.2mm diep – de iPad Mini is precies klein  genoeg om in je zakken te passen. En net zoals andere 7-inch tablets, perfect voor school, past perfect in je hand en handig in gebruik. Het lichte gewicht maakt de kleine zus van de iPad meer portable. Daarnaast is browsen naar content als je loopt veel handiger én een meer privé experience dan de grotere iPad. Je hoeft nu minder bang te zijn voor mensen die meegluren op je scherm.

Als samenvatting: de iPad Mini voelt fijner in je hand, is handiger in gebruik door het perfecte formaat en gewicht, en heeft een veel beter design dan de concurrenten.

iPad Mini: Het scherm

Apple lanceerde de langverwachte iPad mini op 2 november in Nederland. De tablet krijgt een 7,9 inch-display en zal verkrijgbaar zijn vanaf 329 euro.

De iPad mini heeft een 7,9 inch-beeldscherm met een resolutie van 1024 x 768 pixels. Hiermee heeft het dezelfde resolutie als de iPad 2, maar dan wel op een aanzienlijk kleiner scherm. Het apparaat is 7,2 millimeter dik en weegt zo’n 308 gram. De combinatie van een 7,9″-scherm met resolutie van 1024×768 pixels maakt dat het scherm van de iPad mini 162 pixels per inch weergeeft, waarmee het van Apple niet het Retina-label opgeplakt krijgt.

 

iPad Mini: Camera

De iPad mini is voorzien van een 5 megapixel-camera, welke Apple ook wel iSight-camera noemt. Deze camera is natuurlijk niet het beste van het beste wat er maar te krijgen is, maar laten we wel wezen: wie gaat er nou actief foto’s maken met een tablet. Het ziet er niet uit en het is onhandig. De camera’s in tablets zijn meer bedoeld voor die ene keer dat je toevallig geen camera bij de hand hebt en snel een foto wilt schieten. Wat jammer blijft is dat Apple geen flitser in heeft gebouwd, maar ook dit is begrijpelijk, de camera wordt zelden serieus gebruikt.

Foto’s

De camera-applicatie is reuze simpel. Als deze geopend wordt, wordt het gehele scherm gevuld met het beeld vanuit de zoeker. Aan de linkerkant is de sluiterknop weergegeven, onderaan wordt een doorzichtige balk getoond met een snelkoppeling naar de galerij en knoppen om het optiemenu weer te geven en om van camera of opnamestand te wisselen. Door op het scherm te tikken kan er scherp gesteld worden op een bepaald gedeelte van het zoekveld.

Video’s

Bij het maken van een video is het beeld zo goed als het zelfde, enkel de optie-knop is niet aanwezig, wat betekent dat er helemaal niets aan de camera in te stellen is, behalve de scherpstelling van het beeld.

 

iPad Mini: Performance

De iPads voelen als vanouds stevig aan als gekeken wordt naar de behuizing. Het aluminium geeft niet mee en de knoppen zitten stevig in de behuizing, er is geen enkele vorm van rafeling als je licht tegen de knopjes tikt.

Als je erg veel druk op de schermen uitoefent zie je wel enige flikkering op het paneel verschijnen. Bij de iPad mini lijkt dit iets erger te zijn dan bij de gewone iPad. Dit is eigenlijk ook het enige dat qua bouwkwaliteit in negatieve zin is op te merken over de iPads. Verder voelen ze stevig aan en zijn ze perfect afgewerkt, zoals we eigenlijk ook gewend zijn van Apple.

Apple heeft bij de iPad mini geprobeerd om een goede verdeling te vinden tussen hardware en kosten. Dit betekent onder andere dat de processor van de tablet al wat ouder is en dat de resolutie van het scherm niet zo hoog is als bij de grote iPad. Dit laatste heeft overigens ook een andere reden, de ontwikkelaars. Apple heeft momenteel al vijf schermformaten waarmee ontwikkelaars moeten werken en wil dit aantal liefst zo laag mogelijk houden. Daarom is voor één van die schermformaten gekozen, namelijk het formaat van de originele iPad en iPad 2.

De iPad mini is verder voorzien van 512MB werkgeheugen, een FaceTime HD-camera aan de voorkant en een iSight-camera met resolutie van 5 megapixel en 1080p aan de achterkant. De iPad mini is de eerste iPad die voorzien is van twee speakers, welke de Lightning-aansluiting flankeren.

De tablet weegt 308 gram en wordt geleverd in twee kleuren: antraciet/zwart en wit/zilver.

 

iPad Mini: Batterij

Toen Apple haar nieuwe iPad Mini onthulde waren de vergelijkingen met de goedkopere compacte tablets niet van de lucht. Met name Amazon’s Kindle Fire HD (die in Nederland niet verkrijgbaar is) en Google’s eigen Nexus 7 schijnen de belangrijkste concurrenten van de iPad Mini te zijn. Tijd voor een wedstrijdje ‘welke accu gaat het langst mee?’

Aan de bovenstaande afbeelding hoeven we eigenlijk weinig woorden meer vuil te maken, toch? Ja, de iPad Mini is een tikkeltje duur dan de concurrentie. Maar daarvoor krijg je niet alleen een veel beter afgewerkt apparaat (zoals de belangrijkste iPad Mini reviews concluderen), maar ook nog eens een accuduur die 42 % beter is dan die van de Nexus 7 (en 32% beter dan die van de Kindle Fire HD, maar zoals gezegd is dat niet relevant voor Nederland).

 

iPad Mini: Conclusie

Als Apple nieuwe producten introduceert leidt dat altijd voorspelbare reacties. Er is een groep die bij voorbaat al allerlei problemen voorziet en liever wacht op versie 2. Er is ook een groep die het allemaal eerst nog wil aanzien en over twee, drie jaar er mentaal klaar voor is om de overstap te maken. En dan is er ook nog de groep die meteen naar de winkel rent, “omdat het van Apple is”. Elke groep zal anders over deze iPad mini denken.

De iPad mini kreeg bij de lancering al meteen de kritiek dat het te duur en niet krachtig genoeg was. Misschien kwam dat omdat er eerst lagere bedragen van €249 circuleerden of omdat mensen verwachtten dat Apple net als Google tablets tegen kostprijs zou gaan verkopen. Hoe dan ook, de iPad mini verkoopt sinds de introductie goed en het is maar goed dat Apple zich niet heeft laten overhalen om een goedkope plastic kindertablet te maken, die de iPad-familie niet waardig zou zijn.

Pluspunten iPad mini

  • Formaat – Als je de iPad net iets te groot vindt om comfortabel in bed te kunnen lezen, moet je de iPad mini hebben. Het is groot genoeg om prentenboeken en webpagina’s lezen en alle andere activiteiten te doen die je op een iPad gewend bent, maar dan in een handzaam pakketje. De grote iPad past niet in alle damestassen, de iPad mini wel. Hij is bovendien makkelijk mee te nemen en is minder opdringerig aanwezig als je tijdens een gesprek of in een café je iPad wil gebruiken.
  • Gewicht – De iPad mini is lichter van gewicht dan veel 7-inch tablets. Hij is bovendien half zo zwaar als een normale iPad en daardoor minder vermoeiend om vast te houden tijdens het lezen.
  • Batterijduur – De batterijduur van ruim 10 uur is een verademing als je de iPhone 5 en iPad 3 gewend bent. Toch is het eigenlijk vrij logisch dat de batterijduur lekker lang is, want het is een klein apparaat zonder retinascherm.
  • Kwaliteit – De behuizing van de iPad mini straalt kwaliteit uit, het voelt solide aan en alles steekt strak in elkaar, zoals we van Apple gewend zijn. De iPad mini is “every inch an iPad”.
  • Apps – Alle ruim 250.000 apps die voor de iPad zijn geoptimaliseerd werken ook op de iPad mini. Apple was zo slim om de iPad mini dezelfde schermresolutie te geven als de iPad 2. Door ook de beeldverhouding 4:3 hetzelfde te houden heb je een enorme keuze uit apps. Ontwikkelaars hoeven hun apps niet aan te passen, alles is meteen bruikbaar.
  • Camera – Vooral ten opzichte van concurrerende tablets scoort Apple goed op het onderdeel camera’s. Bij andere mini-tablets moet je behelpen met één camera rond de 1 megapixel. Apple’s iPad mini heeft er twee, waaronder een goed bruikbare 5-megapixelcamera.

Verbeterpunten iPad mini

  • Schermresolutie – Het zal een prijsoverweging van Apple zijn om de iPad mini niet te voorzien van een retinascherm. Of het is een marketingkeuze, om te zorgen dat we volgend jaar nog een reden hebben om te upgraden. Hoe dan ook, als je toch al 329 euro uitgeeft had ik net zo lief nog eens 50 euro extra willen betalen voor een retinascherm. Het scherm is bruikbaar, maar als je retinaschermen gewend bent moet je een stapje terugdoen. Misschien moeten we ons erbij neerleggen dat de iOS-gebruikers zich in twee groepen splitsen: mensen met een iPhone 3GS en iPad 2 die het scherm van de iPad mini prima vinden. En de verwende early adopters die beter hun iPhone 5 en derde/vierde generatie iPad 4 kunnen blijven gebruiken.
  • Prijs – Vergeleken met de Nexus 7, Kindle Fire en andere kleine tablets is de prijs van de iPad mini wat aan de hoge kant. Er staat gelukkig wel veel kwaliteit tegenover: de unibody behuizing voelt solide aan en zal lang meegaan. Daar kan de plastic behuizing van concurrerende tablets niet tegenop. Google en Amazon verkopen de Nexus- en Kindle-tablets tegen kostprijs om marktaandeel. Als klant weet je dat Apple nooit spullen tegen kostprijs zal weggeven en liefst nog wat extra geld vraagt voor de merkbeleving en het design. Het feit dat Apple bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers aangaf dat de marge op de iPad mini lager dan gebruikelijk is bij Apple-producten maakt duidelijk dat Apple toch nog heeft geprobeerd om de prijs iets lager te krijgen dan voor hun wellicht gewoon is. Apple wil de beste tablets maken, niet de goedkoopste. Wie dat oneerlijk of onethisch vindt, kan gelukkig bij voldoende andere fabrikanten terecht.
  • Oordopjes/accessoires – Voor een premium product als de iPad mini verwacht je een redelijk compleet pakket. Helaas valt dat wat tegen als je de doos openmaakt: een iPad, kabel en stroomadapter, meer zit er niet in. Zeker omdat de stereo-speakers zich maar aan één kant van de iPad mini bevinden had Apple wel een set oordopjes kunnen meeleveren. Zelfs bij de goedkoopste iPods krijg je ze er gratis bij.
  • Gaming – De iPad mini is geschikt voor kinderen, huisvrouwen, studenten, boekenwurmen en mensen die altijd bovenop het nieuws willen zitten… maar niet voor fanatieke gamers. De prestaties van de iPad mini zijn minder en de schermresolutie is lager dan bij de iPad 3 en iPad 4, die beter op gamers zijn afgestemd.

Geef een reactie

Back to Top ↑